Spiseforstyrrelser er kendetegnet ved at forholdet til mad og krop ændrer sig i en sådan grad, at man mister kontrollen. Følelser, tanker og adfærd ændres, og mad og krop bliver styrende for selvopfattelse, dagligliv og relationen til andre.

Binge Eating Disorder (BED)

Tvangsoverspisning, også kaldet Binge Eating Disorder (BED), er en nyere spiseforstyrrelsesdiagnose, der er lige så udbredt som anoreksi og bulimi tilsammen. Den findes i det amerikanske diagnosesystem, DSM-5, og kommer med i det europæiske diagnosesystem, ICD-11, i 2021.

BED indebærer indtagelse af en usædvanlig stor mængde mad på kort tid, forbundet med kontroltab samt betydeligt fysisk og psykisk ubehag. Karakteristika kan være: at spise hurtigere end normalt, at spise indtil ubehagelig mæt, at spise større mængder mad uden at være sulten i fysisk forstand eller at spise alene pga. skam. Der kan forekomme restriktiv spisning men ingen systematisk kompenserende adfærd som f.eks. opkastninger, afføringsmidler eller tvangsmotion.

Mennesker, der lider af BED har ofte problemer med overvægt, og både personen selv og omgivelserne er tilbøjelige til kun at fokusere på vægt og vægttab. Slankekure afhjælper imidlertid ikke spiseforstyrrelsessymptomerne, og det tabte tages hurtigt på igen, når slankekuren slutter. Derfor skal spiseforstyrrelsen diagnosticeres og behandles først.

Bulimi

Kernesymptomet ved bulimi er overspisninger, hvor man mister kontrollen og spiser en stor mængde mad på kort tid. Overspisningerne er fulgt af kompenserende adfærd mhp. at undgå vægtøgning, typisk i form af opkastninger, tvangsmotion og/eller restriktiv spisning, men det kan også ved misbrug af afføringsmidler, vanddrivende midler eller slankepiller. Det psykologiske kriterie ved bulimi er, at vægt og figur påvirker selvværdsfølelsen i ekstrem grad. Desuden kan overspisninger og opkastninger en følelesregulerende funktion.

Restriktiv spisning og tvangsmotion anses for at være en lige så problematisk en side af spiseforstyrrelsen som overspisninger og opkastninger.

Anoreksi

Anoreksi er kendetegnet ved, at man vejer for lidt – dvs. et vægttab på mere en 15%, så man har et BMI under 18,5. Vægttabet vil typisk være forårsaget af, at den enkelte begrænser mængden af mad, undgår bestemte fødevarer, tvangsmotionerer og/eller kaster op. Desuden ses et forstyrret forhold til kroppen, hvor figur og vægt har uforholdsmæssig stor betydning for selvopfattelsen. Nogle føler sig tykke, selvom de reelt er alt for tynde. Restriktiv spisning og kompenserende adfærd er ofte koblet til regulering af følelser.

Undervægt kan have alvorlige fysiologiske følgevirkninger, påvirke koncentration og hukommelse og gøre personen følelsesmæssigt ustabil.

Ortoreksi

Mennesker, der lider af ortoreksi, har overdrevet fokus på sundhed og det at spise sundt. Det indebærer ikke nødvendigvis et ønske om at tabe sig, og handler ikke så meget om mængden af mad, som om madens sammensætning og kvalitet.

Ortoreksi er som regel farvet af særlige ideer og diæter, og personen kan blive så besat af at leve ”sundt”, at det kan være svært at få en normal hverdag til at fungere. Det kan i sidste ende resultere i social isolation.

Du kan høre mere om BEDklinikken i podcast’en produceret 2019 af Ula Bach Hulgård fra Baglandet på P1

Et fængsel af mad

Tina tvangsoverspiste igennem flere årtier. Læs artiklen fra DR om BED

Jeg har haft et alkoholisk forhold til chips